Onze dirigent

De dirigent van onze harmonie is Hessel de Groff. Hij werd geboren op 25 november 1967 in Sas van Gent (NL).Hij volgde zijn muziekopleiding aan de Stedelijke Muziekacademie van Eeklo. Daar behaalde hij zijn regeringsmedaille slagwerk in 1989. Vervolgens studeerde hij klassiek slagwerk en jazz lichte muziek aan het Conservatorium van Gent en Antwerpen.

In 1996 behaalde hij achtereenvolgens zijn Meestergraaddiploma slagwerk (gespecialiseerd melodisch slagwerk) aan het KMC te Gent bij Dhr. Bart Quartier en zijn pedagogisch diploma. In 1998 behaalde hij zijn Meestergraaddiploma Ha-Fa-Bra-directie bij Eddy van Oosthuyse en Dirk Brossé en in 2003 zijn Meestergraaddiploma muziektheorie optie Orkestdirectie, Analyse en schriftuur te Gent bij Dirk Brossé. Hij volgde workshops bij onder meer Johan de Mey, Philippe Sparke en Arthur Lipner. In het kader van zijn studies was hij in december 1999 assistent van Dirk Brossé in Osaka (Japan) bij the Osaka Windorchestra.

Hij studeerde onder meer ook bij Bart Quartier, Jan de Haas, Dirk Brossé, Eddy van Oosthuyse, Freddy Sunder, Mark Godfroid, Luc Breweys, Mark Matthys, Frank Nuyts, Carlo Willems, Leo Ouderits, Dirk Cornelis, Filip Rathé, Rudy Steyaert, Eric Vermeulen, enz. Wat muziekdirectie betreft, behaalde Hessel de Groff zowel zijn diploma Ha-Fa-Bra-directie en Groot Directiediploma bij professor Dirk Brossé aan het Koninklijk Conservatorium te Gent. Hiermee heeft hij al veel ensembles (klassiek, jazz, avant-garde, concertbands, operette, percussie, show en drumcorps) gedirigeerd. Tijdens zijn studies heeft hij onder andere gewerkt met Philip Sparke, Johan De Mey, Jan van der Roost, Erica Pauwels (operette-project), enz. Daardoor heeft hij een zeer brede stijlkennis kunnen uitbouwen die hij zorgvuldig hanteert tijdens zijn directieprojecten. Hij heeft zich tevens gespecialiseerd in het dirigeren van filmmuziek en Keltische muziek (Ierse en Schotse folkmuziek).

Tevens heeft hij de laatste jaren veel ervaring opgedaan door veel met jeugdensembles te werken (ensembles van kinderen tussen de 8 en 16 jaar). Hij heeft daarvoor ook een uitgebreide bibliotheek aan partituren bij elkaar geschreven. Naast dirigent, is Hessel de Groff ook een veel gevraagde percussionist, hij is een freelance jazz vibrafoon- en marimbaspeler. Voor percussie studeerde hij onder meer bij Frank Nuyts, Leo Ouderits, Carlo Willems, Frans de Witte, Jan de Haas, Rudy Steyaert en Bart Quartier. Tijdens zijn laatste jaren percussie aan het conservatorium heeft hij zich daarin gespecialiseerd bij Bart Quartier en hij heeft er ook zijn meestertitel in behaald. Zijn speciale improvisatiestijl spreekt voor zich. Dat gaat hand in hand met zijn virtuose techniek die hij al van jongs af wist op te bouwen. Hij heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in latin jazz op vibrafoon en marimba.

Daarnaast wordt hij ook nog regelmatig gevraagd als jazz- en popdrummer in verschillende bezettingen. Vanaf 2007 speelt Hessel in het kwartet: 'FOUR'. Hessel de Groff: Vibraphoon – Marimba Filip Verneert: Gitaar Mario Vermandel: Bass Karel van de Casteele: Drums / percussie Hessel de Groff behaalde naast zijn meestergraden slagwerk, Ha-Fa-Bra-directie, muziektheorie en orkestdirectie ook zijn einddiploma pedagogie aan het Koninklijk Conservatorium te Gent. Hierdoor is hij gemachtigd om officieel les te geven in het muziekonderwijs. Hij heeft al veel jaren ervaring in alle disciplines in het muziekonderwijs voor zowel slagwerk, keyboard, piano als theorie. Naast het reguliere onderwijs geeft hij ook privélessen (individueel of in groep).

De laatste jaren heeft hij ook regelmatig gewerkt met autistische kinderen en ADHD-patiënten, met positieve resultaten. Hessel staat bekend als een zeer geduldig leraar met een grote gedrevenheid waarbij sociaal contact één van de grootste drijfveren is tijdens zijn lessen. Momenteel geeft hij les aan: - Academie voor muziek en woord te Eeklo - R.O.C. Terneuzen - Muziekschool Kaprijke/Lembeke - K.M.T.O. Knesselare U ziet, onze dirigent heeft heel wat kwaliteiten. Naast onze vaste dirigent, is hij ook dirigent van de harmonie ‘Yver en Eeendracht’ van Kaprijke, de showband ‘Sas van Gent’ en de showband ‘Jong Axel’ – ‘Bleu Phoenix’.